Dža ili Bu

Dža ili Bu je osnovan 1987. godine na Vračaru (Beograd). Svi članovi prve postave benda potiču iz iste ulice. Obzirom da se počinjalo od nule, a niko nije znao bogzna šta, odlučeno je da se bend krsti po jednoj staroj srpskoj izreci, koja se upotrebljava kada nešto veliko treba da uradiš, a ne znaš da li ćeš uspeti ili propasti. Posle dosta kombincija postava se ustalila na trojci Dule, Kid i Sabljar koja je funcionisala do dolaska prvog pevača Stojana Radiševića – Loleta.

Za vreme rada sa Loletom bend je snimio demo snimke i nastupao po beogradskim gimnazijama, što je u to vreme bila česta pojava. Beograd je u to vreme bio grad u kome se slušao rokenrol… Od 1989. godine u bendu je posle odlaska Loleta i prelaska Sabljara na vokal gitaru svirao Mita. Prve demo snimke “Mamin novi usisivač” i “Crveno” bend je snimio u studiju Zodijak. Kid je svoj prvi snimak bubnja odsvirao sa nepunih 14 godina. Obzirom da je bio dobošar u pionirskom orkestru, odakle je ukrao prvi doboš, bilo bi suvišno dalje pričati. Pesme “Slika” i “Crveno” bile su prve antirežimske pesme na ovim prostorima i članovi benda su često bili privođeni na informativne razgovore.

Godine 1990. ustalila se konačna postava benda koja je do 1996. godine snimila tri albuma. Prvi album “Hej, mornari” je jedno od prvih nezavisnih izdanja i objavljen je 1991. godine. Dža ili Bu tokom 1993. godine sviraju skoro stotinu koncerata i biva proglašen koncertnim bendom godine. Iste godine za diskografsku kuću Metropolis bend objavljuje album sažetog naziva “Spremanje ribljeg gulaša zahteva visoku koncentraciju”. Treći studijski album “Strašni sud” izlazi 1996. godine i postiže veliki uspeh zahvaljujući pesmama “Večna lovišta” i “Ustani i kreni”. Album ostvaruje tiraž od 12.000 nosača zvuka. 1996. godine dotadašnji gitarista Goran Majkić odlazi u S.A.D. Gde završava postdiplomske studije i  magistrira u NASA centru u Hjustonu na raketnim gorivima. Nastavlja da se bavi muzikom radeći sa bendom God Dog u čijoj postavi je i ex-bubnjar Dead Kennedys-a.

U bend tada dolazi novi gitarista Igor Panić – Ziggy sa kojim bend snima četvrti studijski album “Kao da ničeg nije ni bilo”, kao i živi album 1999. godine. Ovaj album na kojem su se našle pesme “Aljaska”, “Olovni vojnik” i “Vetar” izlazi u najgorem momentu, baš pred početak NATO bombardovanja. Zbog toga ovaj, moglo bi se reći najbolji i najzreliji album prolazi relativno nezapaženo. Album je zbog zatvaranja diskografske kuće ZMEX izašao samo u kasetnom izdanju. 2005. godine bend potpisuje ugovor sa diskografskom kućom PGPRTS i izdaje kompilacijski album “Retrovizor”. Na ovom albumu se nalaze i tri nove pesme, a izdvaja se pesma “Opasne igre” koja beleži veliki uspeh na svim domaćim top listama. Tokom 2006. godine grupa pravi veliku turneju koja obuhvata tridesetak nastupa od kojih je većina rasprodata. Na proleće 2007. godine izlazi dugoočekivani album “Ultra Muk”, a prvi singl “Zid” biva odlično prihvaćen. Dža ili Bu nastupa kao gost domaćin na koncertu jednog od najaktuelnijih engleskih bendova Kaiser Chiefs u Beogradskoj Areni. Bend trenutno u studiju snima pesme za novi studijski album.