Deca Loših Muzičara

Grupa je počela sa radom 1988. godine, a osnovali su je gitarista Jova Jović, pevač Aleksandar Siljanovski Silja, saksofonista Vladan Miljković Milje, bubnjar Zoran Milivojević Mikac, basista Zoran Živković i trubači Đorđe Anđelić Kića i Ivan Blagojević Uške. Jedno vreme sa njima je svirao saksofonista Dušan Petrović koji je zatim prešao u sastav Plejboj, a po Ušketovom odlasku priključio im se trubač Bora Veličković.

Grupa je pobedila na poslednjem Omladinskom festivalu u Subotici 1990. godine, a njihova pesma “Doživotno osuđen na ljubav” objavljena je na ploči sa festivala. Tokom prvih godina rada predstavljali su jedan od najperspektivnijih domaćih sastava, ali im je isprekidana diskografija kočila karijeru. Debi LP ”Dobar dan” snimili su u produkciji Vlade Žeželja početkom 1992. godine, ali im se ploča pojavila tek godinu dana kasnije. Pod uticajem novijeg američkog zvuka, obojenog dominantnom duvačkom sekcijom, sklopili su efektne pesme ”Kreditna kartica” (deo teksta je na slovenačkom jer je Silja pre rata živeo u tom udaljenom delu SFRJ), “Zeka”, ”Ljubomora”, ”Mara”.

Na disku su objavljene i bonus pesme “Ja sam čovek tvoj” i ”Njena je, njena je”. Godine 1993. grupa je predstavljala Jugoslaviju na rock festivalu ”Dani muzike” u francuskom gardu Strasburu. I disk ”Prolećni dan” se pojavio sa zakašnjenjem. Na njemu su pored članova grupe svirali Puroni (udaraljke) i Deže Molnar (saksofon).  Produkciju su radili sami pa su pesme preopteretili suviše gustim zvukom. Ipak, izdvojili su se koncertni favoriti ”Konji ritma”, ”Vlade Divac” i ”Ubiše Pabla” na improvizovanom španskom jeziku.

Duvačka sekcija grupe često svira i nastupa sa sastavom Direktori u ska orjentisanim pesmama. Sa obradom pesme “Let There Be Rock” grupe AC/DC zastupljeni su na kompilacijskom CD-u ”Ovo je zemlja za nas?!?” (Boom 93 1997.) Na disku ”Nas slušaju svi, mi ne slušamo nikoga” (Radio Index 1997.) uvršćen je koncertni snimak pesme ”Dobar dan” sa njihovog akustičarskog nastupa u Domu omladine održanog krajem 1996. godine, a tu je i pesma ”Vi što maštate o sreći” koju su snimili sa Rambo Amadeusom. Na koncertima povremeno izvode obradu pesme ”Da mi je biti morski pas” splitske grupe Metak, a snimili su je za potrebe novogodišnje emisije ”Dva sata kvalitetnog programa” u režiji Srđana Dragojevića.

Muzika koju su uradili za pozorišnu prestavu ”Virus” pisca i reditelja Dušana Kovačevića, objavljena je na istoimenom disku. Uz pesme ”Ljubav” i ”Dezodorans”, ostatak materijala čine instrumentali i obrada klasične teme ”Bolero” Morisa Ravela. Glumac Ivan Jevtović, glavni junak predstave, gostovao je kao pevač u temi ”Ljubav”. Deca Loših Muzičara su 1998. godine uradili muziku za pozorišnu predstavu ”Kraljević Marko” Siniše Kovačevića. U predstavi su nastupali uživo i tumačili manje uloge. Uz brojne nove slovenačke grupe, Rambo Amadeus i DLM snimili su obrade slovenačke punk grupe Niet za trubute CD ”Drž’te jih! To nisu Niet!!!” (Vinilmanija 1998.). DLM su priložili reggae verziju pesme ”Zastave” koju je Silja otpevao na tečnom slovenačkom jeziku.

Nakon nekoliko godina pauze grupa se 2003. godine vratila na scenu sa novim gitaristom Goranom Djordjevicem. Oktobra 2005. godine objavljuju album ‘…gde cveta samsung žut” (PGP RTS) koji koncertno promovišu u zemlji i regionu. U februaru 2006. godine Silja napušta grupu, a mesto vokala preuzima Ivan Jevtovic sa kojim je grupa već sarađivala.