Hladno Pivo

Lokalni pankeri iz zagrebačke četvrti Gajnice krajem 1980-ih godina udružili su snage i stvorili Hladno pivo koje je u sledeće dve decenije posle šest albuma postalo jedan od najpopularnijih i najkvalitetnijih hrvatskih bendova.

Zok, Tedi, Suba, Mile i Stipe pod firmom Hladno pivo prvi koncert održali su 21. maja 1988. godine u Kumrovcu – rodnom mestu predsednika komunističke Jugoslavije Josipa Broza Tita.
Početak je imao svojih teškoća – iste godine na zagrebačkom Jarunu propao im je nastup usled odbijanja prethodnog benda da im ostavi bubnjeve.

Onda je za neke članove sledio odlazak na vojni rok, ali su pre toga stigli da snime prvi demo sa šest pesama “Für immer Punk” (obrada benda Goldene Zitronen), “Bonzo”, “Savršeni marginalci”, “Niemals”, “Buntovnik” i “Čelicne zavjese”.

Bend nastavlja rad 1990. godine i stvara pesme “Princeza”, “Heroin”, “Dobro veče”, “Trening za umiranje”, “Buba švabe”, “Zakaj se tak’ oblačiš”, “Pjevajte nešto ljubavno”, koje se sa renoviranim “Marginalcima” bivaju objavljene, ali samo kao kasetno izdanje.

Prvi manji uspeh stiže sa obradom “Spiders in the Dressing Room” čuvenih Toy Dollsa, koji se u izdanju Hladnog piva zove “Buba Švabe”, odnosno sa spotom snimljenim za samo tadašnjih 200 maraka u Miletovom stanu.

Da bend krupnim koracima ide napred pokazuje status pregrupe kultnim KUD Idijotima krajem 1992. godine u Sloveniji, a pogotovo kada ima posle debi albuma „Džinovski“ (1993) pripada čast da 11. oktobra 1994. godine sviraju u Domu sportova na Trešnjevci kao predgrupa legendarnim Ramones-ima.

U februaru 1995. godine snimili su drugi album „G.A.D.“, pa treći “Desetka” (1997), a naročito se isticao album „Pobjeda“ (1999) sa ska, hevi metal, folk i džez uticajima.

Sredinom 2002. godine, Hladno pivo je snimilo himnu hrvatske fudbalske reprezentacije za Svjetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji, u kojoj su učestvovali i hrvatski golmani Stipe Pletikosa i Tomo Butina.

Krajem 2002. godine izašao je album „Šamar“, koji je promovisao borbu protiv nasilja u porodici i protiv ugrožavanja ljudskih prava uopšte. U numeri „Teško je ful biti kul (kad si tu)“ i spotu za istu sa tog albuma je gostovao bosansko-hrvatski reper Edo Maajka.

Da podrži „Šamar“, grupa je napravila turneju „Dođite po šamar“, a potom u jesen iste godine nastavak turneje pod nazivom „Okrenite drugi obraz“. U aprilu su održali koncert u zagrebackom Domu sportova koji je snimljen i izdat na DVD-u „Pun (kon)Dom sportova“.

Grupa je radila i muziku za popularnu humorističku TV-seriju „Bitange i princeze“ u kojoj se pevač Mile Kekin pojavio u ulozi Saše Erotomana, dok su se ostali članovi pojavljivali kao statisti.

Poslednji album Hladnog piva „Knjiga žalbe“ objavljen je u proleće 2007. godine i na gorak način bavi se svakdnevnim problemima stanovnika zemlje u tranziciji. Na albumu su korišćeni još neki novi instrumenti, poput orgulja u pjesmi „Kaži stari“ i harmonike u pesmi „Sreća“. Kruna koncertriranja povodom “Knjige žalbe” je proslava 20. rođendana benda na “XXLive” koncertu krajem septembra na zagrebačkom jezeru Jarun pred očekivanih 20.000 duša.

Hladno pivo ima zvaničnu biografiju „Trening za umiranje“ iz pera uticajnog zagrebačkog rok kritičara Aleksandra Dragaša.

Diskografija

Džinovski (1993)
G.A.D. (1995)
Desetka (1997)
Pobjeda (1999)
Šamar (2002)
Knjiga žalbe (2007)