Eyesburn

Sastav Eyesburn je oformljen 1994. godine, i prvobitna postava je bila: Kojot- gitara & prateci vokali, Laza – bass, Alek – bubnjevi i Nenad – vokal. Posto je bend potekao iz Beograda, sa hard core scene, njihov prvi album (MC) sniman je uzivo u Beogradu, u klubu KST. Posle izdavanja kasete, kao i pre toga, Eyesburn je svirao po beogradskim klubovima, i obicno po jos jednu ili dve svirke negde drugde, u Srbiji. U tom periodu drugi gitarista – Gellespie se pridruzio bendu, i poceli su da rade na svom prvom studijskom albumu “Dog Life” (CD/MC). Na zalost, pevac Nenad je napustio bend posle samo jedne nedelje rada sa bendom u studiju, i Kojot je preuzeo njegovo mesto kao vokal, i sve vise je pokazivao svoj enormno veliki talenat za muziku. Pre nego sto je album zavrsen Gillespie ih je takodje napustio, i bend je sada nastavio rad kao trio. U isto vreme Kojot je poceo da svira trombon, i bend je zbog toga eksperimentisao sa razlicitim pravcima muzike (reggae, dub, drum ‘n’ bass…) sto je dovelo do originalne mesavine razlicitih stilova, i to sve je proizvelo njihov, originalni, zvuk koji mnogi ljudi pokusavaju da kopiraju.

Sve ovo je dovelo do proširenja benda, i Nino se pridruzio bendu kao drugi gitarista, sto je dodalo boju zvuku, i dopunilo onaj, koji su vec imali. Ubrzo, Eyesburn je snimio (do tada) najpopularniji i najslusaniji album “Fool Control” (CD/MC) sto je pokazalo da je bend sposoban da raste, i da otvara vrata za mnoge mogucnosti u muzickom biznisu. Postava benda tada je bila: Alek – bubnjevi, Laza – bass, Nino – gitara i Kojot – gitara, vokal i trombon. Kao “dokaz” da su postali popularni moze posluziti i to da su dobili pozivnice za pred-izbornu turneju “IT’S TIME” i “USE IT” (svoj mozak), da bi Milosevicevu politiku srusili, sto su, naravo, rado prihvatili. Ova turneja je Eyesburn-u omogucila da se promovisu, i sviraju u gradovima gde nikada do tad nisu bili. Snimili su i soundtrack za jedan od najpopularnijih filmova: “Munje”, tako se bend predstavio siroj publici. Od tada su odrzali preko 200 koncerata, uglavnom u Srbiji, Makedoniji, Bosni i Sloveniji, sto pokazuje da je ovo jedan od najaktivnijih bendova na muzickoj sceni u bivsoj Yugoslaviji. Tokom 2001. i 2002. Eyesburn je ucestvovao na EXIT festivalu u Novom Sadu, gde su ucestvovali sa Tony Allen, Asian Dub Foundation and Fundamental. Ucestvovali su i kao predgrupa Lee Scrach Perry (zajedno sa Ank Steady Spear), na ECHO festivalu u Beogradu 2003. sa bendovima kao sto su Disciplin’ A Kitschme. Njihova aktivnost i energija koja se, izgleda, nikada ne gubi rezultovala je novi projekat “Gabau” (CD/MC) sto je predstavilo specifican pravac reggae zvuka a sve ovo je dovelo do jos jednog projekta “Cool Fire” (CD/MC), koji je specifican jer je radjen sa Ank Steady Spear (dub poet) koji su pisali pesme i ispunjavali ih. Komunikacija sa Ank-om se odvijala uglavnom preko interneta, ali uprkos svemu tome bila je veoma uspesna. Ank je poslao svoje vokale preko interneta i muzika je prema tome bila zavrsena. To je bio prvi put da je bend koristio digitalnu tehnologiju da bi napravio zvuk. Eyesburn je napravio svoj originalni zvuk “Organja” koji je sve vise bio prisutan u klubskoj sceni. Eyesburn je izdao jos jedan, novi album “Solid” za B92 maja 2003, koji je dobro primljen kao kod fanova, tako i kod kriticara kao njihov, do sada najbolji album, sto pokazuje da je bend usavrsio svoj specificni zvuk i tekst, vracajuci se svojim HC/Metal korenima, ali takodje im dodajuci nove boje i teksture. Bend se jos uvek dokazuje u svetu!
Poslednji album se izdaje, pored Srbije, i u Austriji.
Bend takođe ima uspešnu saradnju sa tribal-metal bendom Soulfly. Eyesburn često svira sa ovim bendom kao njegova predgrupa i tako se pokazuje u svetu.