Dubioza Kolektiv

Dubioza Kolektiv je grupa koja je nastala iz potrebe da se progovori o važnim problemima bosanskohercegovačkog društva i da se ostatku svijeta pokaže da život na Balkanu postoji i izvan okvira medijskih stereotipa. Bend su 2003. osnovali Adis Zvekić i Almir Hasanbegović (bivši članovi grupe Gluho doba against Def Age iz Zenice) i Brano Jakubović i Vedran Mujagić (bivši članovi grupe Ornamenti iz Sarajeva). Kasnije se bendu priključuju gitarista Armin Bušatlić, bubnjar Senad Šuta, te tonac Dragan Jakubović, a 2011. dolazi i saksofonista Mario Ševarac.

Tekstovima svojih pjesama Dubioza Kolektiv žestoko kritikuje postratno korumpirano društvo u kojem vladaju nacionalizam, negativna selekcija i nepravda i istovremeno promovišu borbu za slobodu, ravnopravnost i pravedan društveni poredak.

Iza angažovanih tekstova stoji bend koji svojim društvenim angažmanom pokazuje da zaista misli ono o čemu govori. U znak podrške prvom bosanskohercegovačkom aktivističkom pokretu Dosta! organizovali su veliki protestni koncert pred opšte izbore 2006. Promociju svog četvrtog albuma „Firma ilegal“ održali su ispred zgrade bosanskog parlamenta snažno protestujući protiv korumpirane vlasti čime su privukli veliku pažnju domaćih i inostranih medija. Godine 2010. uključili su se u kampanju „Predizborno zagrijavanje“ koja je za cilj imala animaciju mladih da izađu na izbore i glasaju za promjene u okviru koje su održali koncerte u svim većim bosanskohercegovačkim gradovima. Kampanja je rezultirala povećanim odazivom mladih na izborima.

Danas, poslije osam godina postojanja i šest studijskih albuma, mogu se pohvaliti uspjesima na koje bi svaki muzičar bio ponosan: velikom bazom fanova u cijelom regionu (album „5 do 12“ je imao više od 200.000 download-a) i trećom nominacijom za regionalnu MTV nagradu Best Adria Act. Van Balkana, album „5 do 12“ nominovan je za IMPALA nagradu „Nezavisni album 2011“, a BBC i magazin „Time“ okvalificirali su ih kao autentični glas bosanskohercegovačkog naroda.

Facebook stranica Dubioza Kolektiva koju bend koristi za svakodnevnu komunikaciju sa svojom publikom je jedna od najposjećenijih u regionu sa bazom od 180,000 fanova.

I sada, sa internacionalnom izdavačkom kućom iza sebe, mnoštvom odsviranih i zakazanih koncerata, Dubioza Kolektiv nastavlja svoju misiju.

Zvuk benda kombinacija je tradicionalnih muzičkih formi sa elementima hip-hop-a, reagge-a, dub-a i rock’n’roll-a, obojena jedinstvenim iskustvom koje je njihove živote promijenilo zauvijek. Njihove energične žive svirke prepoznate su kao pravo osvježenje na balkanskoj muzičkoj sceni.

Diskografija:

 April 2004 — “Dubioza kolektiv”, LP, Gramofon
 Decembar 2004 — “Open Wide”, EP, Gramofon // kao gosti pojavljuju se dub guru Benjamin Zephaniah i Mush Khan
iz pakistansko-britanskog benda Fun-da-mental
 Jun 2006 — “Dubnamite”, LP, Gramofon // kao gosti pojavljuju se Defence i francuski umjetnik Niköll (Nicolas Cante)
 2007 — “Unpopular Singles”, kompilacija, Gramofon
 Mart 2008 — “Firma ilegal”, LP, EKIPA / Menart / PGPRTS // prvi album Dubioza kolektiva na bosanskom jeziku, a kao
gosti se pojavljuju Adnan Hamidović a.k.a. Frenkie (na pjesmi “Dosta”) i Gino Banana iz Kultur Shock-a (pjesma
“Stav”)
 April 2010 — “5 do 12”, Menart // album je sniman u Sarajevu u studiju Skirlibaba, a kao gosti se pojavljuju frontmen
Plavog orkestra Saša Lošić – Loša, te makedonski bend Superhiks; album je pušten za besplatan download na sajtu
benda ( dubioza.org )
 Septembar 2011 — “Wild Wild East”, Koolarrow Records // kao gost pojavljuje se Marko Marković