Gift

Početak i uticaji
“GIFT” je nastao davne 1990. u Novom Sadu, kao autorski bend “Seven Sisters“ pod uticajem Dead Can Dance, Pink Floyd, The Sisters of Mercy i Bauhaus. Već na početku karijere, bend postaje zapažen zbog svog specifičnog muzičkog izraza, ali pre svega zbog energičnog i originalnog scenskog nastupa frontmena Jovana Matića (aka Joca Ajkula).

Zašto GIFT?
Zbog nastale teške situacije u bivšoj Jugoslaviji, bilo je nemoguće otići na koncerte velikana svetske muzičke scene, pa bend menja ime u “GIFT” (engl. poklon) i odlučuje da se bavi kaveringom, sa namerom da njihove svirke postanu kulturološki poklon i glavno utočište za brojne fanove britanskog pop-rock i alternativnog zvuka. Tako je i bilo, “GIFT” dostiže popularnost prvo lokalno, a zatim i regionalno svirajući Suede, Pulp, Blur, Radiohead, Placebo, Bowie, Depeche Mode i mnoge druge.

London
Godine 2009. kao lider i osnivač benda, Joca Ajkula pravi pauzu, odlazi u London gde doživljava i oživljava sve svoje muzičke preference, svirajući sa eminentnim muzičkim imenima i sa tako bogatim iskustvom vraća se 2013. u Novi Sad, potpuno menja postavu i pravac “GIFT”-a.

Album prvenac “DREAMOSCOPE”
Ulažući se u potpunosti ponovo u autorske vode, uz nezamenjivu podršku novih mladih članova benda, uz njihovu svežu energiju i puno radnih sati u studiju, konačno 2015. bend izbacuje singlove “Mona” i “Divan san”, a zatim i ceo album “Dreamoscope”. Sa svoja tri muzička spota, za numere “Mona”, “Divan san” i “Eksperimental”, kao i celim albumom bend “GIFT” je predstavio novi scensko-muzički izraz, koji neki kritičari pozitivno nazivaju “progressive-britpop”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.