Van Gogh

Puno je vode proteklo od kako su Van Gogh krenuli Tragovima prošlosti i zaurlali Svet je moj. Doneli su Strast svojoj Zemlji čuda u kojoj vlada Besnilo. Unapred su zavapili Hodi da bi posle svega priznali: No Comment! Tako je oduvek – na Poljima snova svako pleme zna da najduže traje Opasan ples. “Ljudi se cesto pitaju zašto smo se odlučili baš za ovo ime koje smo dali grupi. Nastojimo da napravimo jednu lucidnu Vangogovsku sliku stvarnosti”. Grupa je osnovana januara 1986 godine. Činili su je Zvonko Đukić Đule, gitarista, Srboljub Srba Radivojević, bubnjar, pevac Goran Milisavljević i basista Predrag Popović (ex Rock Express). Đule je prethodno svirao u srednjoškolskom sastavu Haos dok mu je rođeni brat Ljuba bio klavijaturista Električnog orgazma.

Van Gogh rad obnavlja 1990. objavljivanjem promo singla “Gubiš me” i albuma “Svet je moj” (1991) gde se Đule prvi put ogleda u ulozi pevača. Tim povodom za Radio TV reviju kaze: “Želim da se vratimo singlom. To je početak ostvarivanja moje stare ideje da svaka dva meseca izdajemo po jedan singl da bismo na kraju godine kompletirali nekakvu retrospektivu”. Ploča je nastajala dugo, u njenom radu učestvuju i Srba Radivojević (bubanj) i Vladan Cvetković (kao koncertni bubnjar), basista Aleksandar Aca Barać i klavijaturista i producent Vlada Barjaktarević. Kao gosti tu su Milan Mladenović, Margita Stefanović, Zoran Švaba Radomirović, Nera i Tanja Jovićevic. Đule je autor većine materijala a pesmama “Neko te ima”, “Gubiš me” usložnjavaju svoj osnovni zvuk.

Albumom Hodi (producent Saša Habić) grupa 1996. širi svoju žanrovsku ponudu uz oslonac na efektnim video spotovima. Većina materijala je Đuletova dok se u kreativnom timu pojavljuje i Saša Dragić u hitu “Polje snova”, a tekst pesme “Hodi” se oslanja na motive slavnog Momčila Nastasijevića. Kao ilustracija širenja osnovnog pravca mogu poslužiti pesme “Delfin”, “Hodi”, “Kiselina”, “Klatno”, “Apsolutno ne”… Spot za pesmu “Delfin” dobio je Srebrnu maslinu na festivalu TV spotova i kratkih filmova u Baru. Delo je tima oko Vinsent produkcije na čijem je čelu sama grupa i godinama Nebojša Čupko Radosavljević. Tim povodom reditelj izjavljuje: ”Za mene je spot uvek mali film. To doživljavam kao posebnu disciplinu sa dobrom idejom i snažnim dizajnom”.

Prev1 od 14Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.