Ritam Nereda

Bend Ritam Nereda radi od 1989. godine, mada ideja o rađanju benda datira iz 1987. godine kada je i snimljena prva pesma “Za Novi Sad” (postava Boban, Fritz, Pavke). Krajem 1989. se snimaju demo snimci (studio Barbaro + Matrix) koje pod nazivom “Oi Ain’t Dead” objavljuje Predskazanje Tapes. Tada je bend radio u postavi Boban – voice, guitar, PJ– drums, Ceta  bass, a posle par meseci u bend dolazi i Barbun – gitars.

Sredinom 1990. godine bend snima svoj prvi album prvenac “Nikog nema” u studiju Matrix.  Grupa je napravila prvo proboj u Evropi i svetu, pa tek onda u YU.

Krajem 1992. u bend dolazi sollo guitarist Ćomi i ubrzo se kreće sa snimanjem drugog albuma. “Breaking” (LP,CD) je snimljen 1993. za nemački Walzwerk records,a ovde ga je u kasetnom obliku objavio Music user.

Tada umesto PJ-a u grupu dolazi Stavra i RITAM NEREDA pune dve godine svira po celoj YU, tako da je sledeći album “Pogo live” (Complete service-vlasništvo benda) produkt živih nastupa.

Početkom 1996. godine postava se menja tako da Stavra i Ceta odlaze,a u bend se vraća PJ. Sprema se novi album, rade se video spotovi, koncerti ,a RITAM NEREDA ulaze u novosadski DUM DUM studio.

Album “Zvuci bola” se snima dosta dugo i u decembru 1996. objavljuje ga Nered Source (vlasništvo benda). Odmah nakon toga u bend dolazi Kića-bass guitar i kreće se na promociju albuma, ali zbog njihovog jasnog stava rad grupe je ignorisan od strane medija.

Tokom 1998.novi član je poznati novosadski bassaman Mire sa kojim bend počinje da radi novi materijal. Snimanje novog albuma pod nazivom “999″ je počelo u martu 1999. pod vođstvom herr Bobana Milunovića i prekinuto je početkom bombardovanja kada se članovi grupe vra’aju u zemlju.

U februaru 2000. prave se dogovori sa izdavačkom kućom Automatik records iz Beograda o izdavanju novog albuma “999″ i reizdanju starih albuma koji su rasprodati i piratizovani u međuvremenu.
Sredinom 2002 godine u prodaji se pojavljuje album “Exist To Resist”, Live izdanje benda.

Krajem iste godine izašao je i album “Poriv” koji je doneo znatnu promenu u zvuku benda. Mnogi su ga kritikovali a sam bend nikada nije izveo uživo ni jednu numeru sa ovog albuma.

Album “IX” je izašao 2. oktobra 2006 za izdavačku kuću One Rekords iz Beograda. Prvi singl je numera “Hiljade” za koju urađen i spot u produkciji “Berar” iz Novog Sada.

“Paralelni svet” izašao je juna 2010. godine. Po prvim reakcijama, deseti, jubilarni album predstavlja do sada najzrelije i najbolje izdanje benda Ritam Nereda.

Aktuelni album “To nisi ti” izlazi juna 2015. godine. Sa albuma se izdvajaju numere “Divan dan” i “Zauvek”.

http://www.ritamnereda.com

https://www.facebook.com/RitamNereda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.