Darkwood Dub

Darkwood Dub je oformljen 1988. godine u Beogradu. Tokom prvih nekoliko godina, bend je eksperimentisao rege i dab zvucima kombinovanim sa soničnim gitarama i asocijativnim i emotivnim tekstovima.

Do izdanja prvog albuma ,,Paramparčad” (Take it or leave it records, 1994), Darkwood Dub je postao najpopularniji andergraund bend u Beogradu, svirajući u prepunim koncertnim prostorima pred fanatičnim obožavaocima čiji je broj često prelazio 1.000, uprkos minimalnom prisustvu grupe na srpskim radio i TV stanicama.

Drugi album ,,U nedogled” (B92, 1996) doneo je dalji razvoj u kombinovanju različitih muzičkih struktura i aktuelnih žanrova u plesnoj muzici, i, po prvi put, uključuje savremene muzičke tehnologije koje od tog trenutka postaju integralni deo zvuka benda. Album je od gotovo svih muzičkih kritičara proglašen za najbolji 1996. godine. Bend je iste godine po prvi put krenuo na turneju po Srbiji.

1997. godine Darkwood Dub pravi muziku za pozorišnu predstavu ,,Trainspotting”, u režiji Đorđa Marjanovića, koja se, zajedno sa nekoliko remiksa pesama grupe od strane različitih autora plesne muzike, pojavljuje na izdanju Darkwood Dub (B92, 1997). Muzika sa ovog izdanja ima izrazito plesni karakter, pod uticajem tada svežeg drum ‘n’ bass pravca.

Naredni album grupe, ,,Elektropionir” (B92, 1999), lansirao je favorite beogradske alternative u mejnstrim, sa čak četiri veoma uspešna singla. Tokom naredne dve godine, bend je intenzivno nastupao po Srbiji, ali i po svim zemljama bivše Jugoslavije, istovremeno oformljujući sopstveni tonski studio pod imenom ,,Elektropionir”, u kojem od tog trenutka Darkwood Dub snima sve svoje naredne albume.

,,Život počinje u tridesetoj” (B92, 2002) bio je najprodavanje izdanje te godine, i još jedan album Darkwood Duba koji je kritika proglasila najuspešnijim te godine.Turneja koja je usledila bila je najobuhvatnija u istoriji benda.Obuhvatila je preko 20 gradova u Srbiji, i mnoštvo gradova u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni, Makedoniji, Crnoj Gori, Poljskoj, Velikoj Britaniji i Austriji.

Posle albuma ,,O danima” (B92, 2004), usledila je još jedna uspešna turneja po zemljama bivše Jugoslavije, ali i po Švajcarskoj, Austriji i Holandiji. Naredne četiri godine Darkwood Dub je proveo svirajući koncerte, pišući muziku za različite pozorišne predstave, javne događaje i video radove.

Nakon rekonstrukcije studija ,,Elektropionir”, bend je objavio i sedmi album pod nazivom ,,Jedinstvo” (B92, 2008).

Od 31. decembra 2008. grupi se kao stalni član pridružuje cenjeni i proslavljeni klavijaturista Vasil Hadžimanov. Tokom 2009. i 2010, promovišući album ,,Jedinstvo”, Darkwood Dub je nastupao u svim zemljama bivše Jugoslavije, kao i u Austriji, i završio snimanje novog albuma ,,Vidimo se“ objavljenog krajem 2011. godine pod etiketom Odličnog hrčka.

Najavni singl za još uvek aktuelni album ,,Vidimo se” bio je duet sa Biserom Veletanlić, pesma ,,Nešto sasvim izvesno”, koja je i danas regionalni hit.

U poslednje četiri godine, Darkwood Dub su nastupali širom regiona, što na solističkim koncertima, što na svim značajnim muzičkim festivalima, a trenutno pripremaju nove pesme.

 

http://www.darkwooddub.rs

https://www.facebook.com/DarkwoodDub

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.