Artan Lili

Grupa Artan Lili postoji od 2013. godine. Počela je kao trio u sastavu Bojan Slačala – bas gitara i vokal, Marko Ajković – bubanj i Tanja Novaković – vokal. Snimaju prvi singl-spot za pesmu Džoni sa producentom Davorom Sopićem, a u svom prvom osvrtu na rad benda, novinar tadašnjeg webzina Popboks Aleksandar Pavlić klasifikuje zvuk grupe kao noise-pop.

U to vreme spletom okolnosti se Bojanu i Marku priključuju gitarista Dragan Knežević i vokal Elena Šever. Grupa nastavlja sa snimanjem idućih 7 pesama koje u Skoplju producira Nenad Trifunovski Tripe. Završene pesme objavljuju sukcesivno, preko bandcamp platforme, kao prvi istoimeni album u formi singlova. Ovakav sukcesivni metod – singl po singl u savremenom izdavaštvu smatraju svojom inovacijom, jer niko pre njih to nije uradio. Time osavremenjuju zastareli vid izdavanja albuma.

Nakon nove personalne promene i dolaska Romane Slačale u bend, ova noise-pop četvorka se konačno ustalila u svojoj prepoznatljivoj postavi: Bojan Slačala – bas i vokal, Marko Ajković – bubanj, Dragan Knežević – gitara i Romana Slačala – vokal.

U međuvremenu snimaju preostala 4 singla za prvi album sa producentom Petrom Rudićem.  Završetak albuma označio je poslednji singl “Moja stvar”, objavljen u oktobru 2015. godine.

Svojim singlovima osvajaju prva mesta svih relevantnih radijskih i TV top lista u zemlji i regionu.
Najzanimljiviji je plasman singla “Ako stanemo tu”, koji je kao odmah kao novitet zaseo na prvo mesto liste  Diskomera Studija B, što je do tada pre njih pošlo za rukom samo Bijelom Dugmetu, Ekatarini velikoj i grupi Kal.

Vinilno izdanje debi albuma najavljeno je za početak sledeće godine.

http://www.artanlili.com

http://www.facebook.com/grupaartanlili

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.